Esiintyjät ja teokset

Helena Immonen

Helena Immonen (s.1986) on espoolainen kirjailija, joka rakastaa hyviä tarinoita. Hän kirjoittaa trillereitä aikuisille ja fantasiaseikkailuja lapsille. Vapaa-ajallaan Immonen liikkuu luonnossa, lukee ja opettelee puutarhanhoitoa.

Club For Five

Club For Five – Kirkkokonsertti on akustinen vokaalimusiikin hetki, jossa kuulija kuljetetaan hiljentymään ja viihtymään yhtyeen musiikin parissa.

Konsertti sisältää suomalaisille rakkaita virsiä sekä muita tunnelmallisia lauluja yhtyeen uran varrelta. Taidokas viisikko kuljettaa kuulijaa taidokkaasti läpi erilaisten tunnelmien ja musiikin tyylilajien.

Club For Five on Suomen tunnetuimpia a cappella -yhtyeitä ja saavuttanut suurta suosiota myös ulkomailla. Yhtye on julkaissut 13 studioalbumia, joista 6 on myynyt kultaa. 

Club For Five:
Maija Sariola (sopraano)
Saima Haapanen (altto)
Jouni Kannisto (tenori)
Juha Viitala (baritoni)
Tuukka Haapaniemi (basso)

Hevisaurus

Luvassa on koko perhettä viihdyttävä show, joka ei jätä juroimpiakaan tallaajia kylmäksi. Tunnin mittaisen keikan aikana yleisönsä jurakautisen hevimusiikin pariin johdattaa tutut ystävämme: Komppi Momppi, Riffi Raffi, Milli Pilli, Muffi Puffi, sekä tietysti itse Herra Hevisaurus.

Varaa paikkasi ajoissa ja valmistaudu vuoden räyhäisimpään keikkaan!

Neljän dinosauruksen ja lohikäärmeen muodostama koko perheen suosikkiyhtye Hevisaurus syntyi vuonna 2009 ajatuksesta tehdä laadukasta hevimusiikkia lapsille ja lapsenmielisille. Räyhäkäs juraheviyhtye on julkaissut kahdeksan studioalbumia ja palkittu kaksi kertaa parhaan lastenmusiikkilevyn Emmalla. Kolme kahdeksasta Hevisauruksen albumeista on yltänyt kultarajoille, kaksi myynyt platinaa ja vuoden 2009 Jurahevin kuninkaat –esikoisalbumi myi jo ensimmäisenä vuotenaan tuplaplatinaa.

Uusin studioalbumi Mikä minusta tulee isona? julkaistiin syyskuussa 2017 ja uuden albumin nimeä kantava jurahevimusikaali sai ensi-iltansa Linnanmäen Peacock-teatterissa. Musikaali on saanut osaltaan hyvin positiivista palautetta tarinastaan. Mikä minusta tulee isona? kannustaa kaikenlaisen tekemisen arvostamiseen ja omien unelmien kuuntelemiseen ja tavoittelemiseen. Yhtye on tehnyt aikaisemmin neljä samanmoista musikaalia vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013.

Hevisaurukset ovat herättäneet mielenkiintoa myös Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla. Muun muassa Argentiinassa soittava yhtye Hevisaurios sai palkinnon parhaasta lasten levystä Gardel Music Awardissa vuonna 2013. Hevisauruksesta onkin hyvää vauhtia kasvamassa kansainvälinen ilmiö, eikä saurusten hevihuuto jää pian keneltäkään kuulematta!

Martti Syrjäniemi

Martti Syrjäniemi aloitti kirkkomuusikon opintonsa käytännössa jo lapsena, sillä hänen molemmat vanhempansa ovat kanttoreita. Kotona olleet pilliurut juurruttivat hänet kehdosta saakka suoraan urkujensoiton sydämeen. Varsinaiset ammattiopintonsa hän aloitti Tampereen konservatoriossa vuonna 1989. Hän siirtyi jatkamaan opintojaan Helsingin Sibelius-Akatemiaan valmistuen sieltä musiikin maisteriksi vuonna 1997. Tämän jälkeen hän jatkoi solistisia jatko-opintojaan, kuten urkujen- ja cembalonsoittoa sekä urkupedagogiikkaa. Opintojensa lopuksi keväällä 1999 Syrjäniemi suoritti Lasse Erkkilän johdolla urkujensoiton A-tutkinnon kiitettävin arvosanoin. Sibelius-Akatemiassa hän suoritti myös urkuimprovisaation loppututkinnon sekä opiskeli sävellystä Harri Viitasen johdolla. Hän on tehnyt lisäksi täydentäviä opintoja urkujensoitossa sekä urkuimprovisaatiossa mm. Göteborgissa, Hampurissa ja Pariisissa. Suomen Puolustusvoimat valitsi vuonna 2017 hänen sävellyksensä Puolustusvoimien uudeksi Hymniksi. Niin ikään vuonna 2017 hänelle myönnettiin Director cantus -arvonimi. Tällä hetkellä Syrjäniemi toimii johtavana kanttorina Tampereella. 

Henna-Mari Sivula

Henna-Mari Sivula on opiskellut kirkkomusiikkia Oulun konservatoriossa, sekä Sibelius-Akatemian Kuopion osastossa. Kuopiosta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Laulupedagogin tutkinnon hän on suorittanut Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulusta keväällä 2008. Kuopiossa ollessaan Sivula opiskeli laulua Olavi Hautsalon ja Marjatta Airaksen johdolla, lisäksi hän on täydentänyt opintojaan mm. Marjut Hannulan, Jorma Hynnisen ja Pentti Kotirannan mestarikursseilla. Laulun A-tutkinnon ja laulun solistiset erikoistumisopinnot hän on suorittanut keväällä 2012 opettajanaan Sirkka Haavisto. Henna-Mari Sivula on ollut solistina suurissa kirkkomusiikkiteoksissa ja laulaa useilla äänitteillä. Virkatyönsä ohella hän on toiminut laulun sivutoimisena tuntiopettajana Oulun ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä Henna-Mari toimii kanttorina Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa.

Haapaveden kamariorkesteri

Haapaveden kamariorkesterin (Hako) ykkösketjun soittajista valtaosa asuu muualla kuin Haapavedellä nykyisin. He ovat joko ammattilaisia, ammattiin opiskelevia tai korkean tason musiikin harrastajia. Orkesterin menot ovat lähes kokonaan matka-, majoitus- ja ruokakuluja. Hako toimii ns. kuluperiaatteella eli hyvin harvoin kukaan saa muuta kuin kulunsa pois. Ja aina ei edes niitäkään. Tästä huolimatta Hako on vuosien saatossa voinut esittää korkeatasoista musiikkia myös sinfoniaorkesterina.

Hako perustettiin 30 vuotta sitten ja 2006 elokuussa oli juhlakonsertti Haapaveden kirkossa. Orkesterin kokoonpano vaihtelee 20-55 soittajan välillä teoksista riippuen. Soittajat ovat Jokilaaksojen musiikkiopiston, Ylivieskan musiikkiopiston ja Haapaveden kansalaisopiston entisiä ja nykyisiä oppilaita ja opettajia. Hako on suuren yhteistyön tulos: soittajia on lähes kaikista Kala-ja Pyhäjokialueen kunnista! Kymmenen vuoden kuluessa Haapaveden kamariorkesterista on tarkoitus luoda Oulun Eteläisen alueella säännöllisesti konsertoiva orkesteri, joka saa vuosittaista pysyvää tukea alueen kunnilta ja muista lähteistä. Hakon toimintaa pyöritetään pääasiassa konserttituloilla ja viime vuosina myös avustuksilla. Avustusta orkesteri sai Haapaveden kaupungilta 2000 € vuonna 2010.

Haapaveden kamariorkesteri oli runkona Nivalan oopperakeskuksen Pula!-oopperassa 2004-2006. Oopperakeskuksen talousongelmien vuoksi hyvin alkanut suurten orkesterikonserttien sarja uhkaa keskeytyä kokonaan. Haapaveden kamariorkesterilla on suuri paikallinen merkitys ja sen arvo tunnustetaan laajalti. Alueen pienten kuntien hyvin rajalliset kulttuurimäärärahat eivät yksin riitä orkesterikonserttien järjestämiseen. Suurista projekteista mainittakoon Maasalon jouluoratorio, Mozartin Requiem, Rosenbergin jouluoratorio, Suomi 90 v joulukuussa -07 Sibelius-konsertti (Karelia-sarja, Finlandia, Oma maa, Metsänhaltija ). Vuonna 2008 oli jälleen oopperan vuoro: Jorma Panulan ja Juha Hurmeen Joutilas mies . Händelin Messias esitettiin jouluna 2008 sekä Palmusunnuntaina -09 ja Bachin jouluoratorio jouluna -09 ja loppiaisena 2011. Kesällä 2009 esitettiin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -ooppera ja kesällä -11 Jukka Linkolan uusi ooppera, Rockland. 2011 vuorossa on Bachin Johannespassio.

Jokilaaksojen oratoriokuoro ry perustettiin PULA!-oopperan kuoron pohjalta esittämään suuria kirkollisia ja maallisia teoksia. Kuoron johtajana on toiminut vuoden 2008 alusta Marita Pasanen. Muita kuoron valmentajia ovat olleet Anu Rautio, Auli Kärkölä ja Sirpa Kurra. 2005-2007 kuoro on esittänyt yhdessä Haapaveden kamariorkesterin kanssa Jorma Panulan Peltomiehen rukouksen, Lauri Kilpiön tilausteoksen Yö, myrsky ja tähti, Armas Maasalon jouluoratorion, Mozartin Requiemin ja Rosenbergin jouluoratorion sekä Ilkka Kuusiston sovittamia joululauluja. 2007 itsenäisyyskonsertissa ohjelmassa olivat mm. Sibeliuksen Finlandia ja Oma maa -kantaatti. 2008-09 vuorossa oli Händelin Messias ja jouluna -09 Bachin jouluoratorio. Laulajia on n. 70 lähes kaikista Kala- ja Pyhäjokialueen kunnista. Kuoro rekisteröitiin vuonna 2007.

Haapaveden kamariorkesterin solistina ja johtajina ovat olleet mm. Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen, Topi Lehtipuu, Tuomo Häkkilä, Anna-Maria Jurvelin, Petri Pussila, Johanna Rusanen, Laura Pyrrö, Charles Barbier, Jukka Myllys, Raimo Sariola, Antti Tikkanen, Iiro Rantala, Jukka Perko, Kreeta-Maria Kentala, Miklos Spanyi, Kari Heinilä, Mika Mylläri, Anssi Mattila, Lauri Pulakka, Kiril Kozlovsky, Neeme Punder, Andres Mustonen ja esim. vuosittain Haapavesi Folk Music Festivaalin koti- ja ulkomaisia esiintyjiä.

Haapaveden kamariorkesteri on konsertoinut Unkarissa, Eestissä, Tanskassa, Ruotsissa, Hetan musiikkipäivillä ja Savonlinnan Oopperajuhlilla (Kristus Retretissä) ja runsaasti Haapavedellä ja lähikunnissa.

Jokilaaksojen oratoriokuoro

Jokilaaksojen Oratoriokuoroyhdistys ry perustettiin Nivalan PULA!-oopperan kuoron pohjalta esittämään suuria kirkollisia ja maallisia teoksia. Kuoron johtajana on toiminut vuoden 2008 alusta Marita Kaakinen. Muita kuoron valmentajia ovat olleet Anu Rautio, Auli Kärkölä ja Sirpa Kurra. Laulajia on n.55 lähes kaikista Kala- ja Pyhäjokialueen kunnista. Kuoro on alueen ainoa kuoro, joka pystyy toteuttamaan massiivisia ja haastavia kuoroteoksia. 

Oratoriokuoro toimii kiinteässä yhteistyössä Jokilaaksojen Kamariorkesterin (Haapavesi) ja Raudaskylän Kristillisen opiston (Ylivieska) kanssa. Toiminta on säännöllistä, harjoitukset pidetään 2-3 välein, noin 6-8h kerralla. Pääpaino ohjelmistossa on orkesteriteoksissa. Niiden ohella tehdään kuoron omaa a cappella-ohjelmistoa.