Asko Argillander & the Blue Flame
Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis
Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia

Asko Argillander & the Blue Flame
Asko Argillander & the Blue Flame on suomalainen rock-yhtye, joka niittää mainetta kansainvälisillä markkinoilla. Yhtye joka yhdistelee bluesin, rockin ja funk-musiikin elementtejä ainutlaatuisella tavalla. Yhtyeen musiikki on täynnä voimaa ja groovea, ja se on saanut ylistystä ympäri Euroopan musiikkimaailmaa.
Yhtyeen musiikki on monipuolista ja se saa ihmiset liikkeelle niin keikoilla kuin levyilläkin. Heidän kappaleensa ovat täynnä tarttuvia riffejä ja kuuluvia basso- ja rumpukomppeja, jotka saavat kuulijansa mukaan tunnelmaan. Asko Argillanderin vahva ääni ja karismaattinen lavapersoona tekevät hänestä yhden Suomen parhaimmista rock-laulajista. Asko Argillander & the Blue Flame onkin erinomainen valinta kaikille, jotka rakastavat energiaa ja voimaa huokuvaa rock-musiikkia.
Yhtye julkaisi ensi singlensä “Goodbye Stockholm” 02/2022 joka sai Englannin radioaalloilla valtavan hyvää palautetta ja olikin kevyen rockmusiikin radio soittolistalla jopa 7 viikkoa ykkössijalla ja on pysynyt listalla top 20 ja pysyy edelleen.
Kappale sai lähes 60 000 soittokertaa Englannin radioaalloilla vuoden 2022 aikana. Seuraava julkaisu Cold Hand ylsi listasijalle 18, jonka myötä yhtyeen suosio on sinetöity Englannissa.
Asko Argillander & The Blue Flame kutsuttiin ensimmäisenä suomalaisena artistina edustamaan Suomea maailmanlaajuiseen WURU hyväntekeväisyystapahtumaan. Hyväntekeväisyyskonsertti näytettiin televisiossa useissa eri maissa, USA:n osavaltioissa sekä livestreeminä maailmanlaajuisesti. Viime vuonna katsojia oli 42 miljoonaa. Tapahtuma järjestetään vuosittain 9. syyskuuta, joka on kansainvälinen rauhanpäivä.

Helena Juntunen
Helena Juntunen on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä sopraanotähdistämme. Juntusen ammatillisena läpimurtona voidaan pitää Margarethan roolia Gounod’n oopperassa Faust Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002.
Viime vuosien roolidebyyttejä maailmalla ovat olleet mm. Mozart-roolit Pamina, Kreivitär ja Donna Elvira, Mimìn rooli Puccinin oopperassa La Bohème, Tatjanan rooli Tšaikovskin Jevgeni Oneginssa, Mariettan rooli Korngoldin oopperassa “Kuollut kaupunki”, Jennyn rooli Kurt Weillin oopperassa ”Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho” , Chrysothemis Elektrassa, Marie Bergin Wozzeckissa sekä Madama Butterflyn, Kata Kabanovan ja Salomen nimiroolit.
Ulkomaisista oopperataloista Juntusta on kuultu mm Brysselissä, Nancyssa, Minnesotassa, Wienissä, Aix-en-Provencessa, Dresdenissä, Göteborgissa,Montpellierissä, Nizzassa, Malmössä, Strasbourgissa, Hong Kongissa, Genovassa ja Wienissä.
Kaudella 2022-23 Juntunen lauloi mm. Verdin Aidan nimiroolin Savonlinnan Oopperajuhlilla, Alban Bergin Wozzeckin Marien Badische Staatsoperissa ja Franz Schrekerin teosharvinaisuuden Der Schatzgräber Elsin roolin Strabourgissa.
Syksyllä 2023 Juntusta kuullaan Kölnissä Richard Straussin oopperan Die Frau ohne Schattenin Keisarinnana sekä Lepakko operetin Rosalindenä Suomen Kansallisoopperassa
Maailman arvostetuimmat konserttiestradit Tokio, Berliini, New York, Pariisi, Amsterdam ja Lontoo ovat tulleet sopraanotähdellemme tutuiksi.Useimmiten viemisinä on Jean Sibeliusta, Perttu Haapasta tai Esa-Pekka Salosta. Juntunen on levyttänyt mm. BIS Recordsille, Hyperionille, Alballe ja Ondinelle.

Markus Vaara
Markus Vaara on pianisti, urkuri ja oopperakorrepetiittori, joka keskittyy työssään erityisesti laulumusiikkiin sen eri muodoissa. Päätyössään Oulun konservatorion säestäjänä Markus kouluttaa laulumusiikin harrastajia ja uralle aikovia. Vaara konsertoi myös säännöllisesti tenori Petrus Schroderuksen kanssa ja duo onkin tullut tunnetuksi lukuisten konserttien ja kiertueiden kautta intensiivisistä tulkinnoista kotimaassa ja erityisesti YouTube-videoiden kautta myös ulkomailla. Duon kanssa tiiviissä yhteistyössä toimii myös Sinikka Ala-Leppilammen luotsaama Oulunsalo Ensemble, jonka kanssa Markus on tehnyt kapellimestaridebyyttinsä keväällä 2022.
Markus Vaara valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta syksyllä 2019. Viime vuosina hän on toiminut harjoituspianistina erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa Oulun kaupunginteatterissa, Oulun konservatorion oopperastudiossa ja Sibelius-Akatemiassa. Uransa aikana hän on konsertoinut maamme eturivin laulajien kanssa ja toiminut pianistina erilaisilla laulun mestari- ja kesäkursseilla, kuten Soile Isokosken mestariluokalla Savonlinnan musiikkiakatemiassa.
Vaara on myös levyttänyt lied-musiikkia, kuten Otto Donnerin (1939– 2013) Tyst-musik-laulusarjan (1992).

Kirill Kozlovsky
Kirill Kozlovsky aloitti pianonsoiton opintonsa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian nuoriso-osastolla, jonka jälkeen hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Valmistuttuaan maisteriksi 2005 hän suoritti jatko-opintoja Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Vuonna 2017 Kozlovsky valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian taiteilijakoulutuksesta aiheenaan Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Kirill Kozlovsky on levyttänyt Richard Wagnerin yksinlauluja sopraano Jenni Lättilän kanssa (Siba Records 2016) ja vuonna 2017 Pilfink Records julkaisi Kirill Kozlovskyn ensimmäisen soololevyn ”Shostakovich in Context”. Kirill Kozlovsky on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; niistä mainittakoon ensimmäiset palkinnot Jyväskylän pianokilpailussa (2004) ja ”Ciutat de Mallorca”-pianokilpailussa Espanjassa (2003). Vuonna 2005 Kirill Kozlovsky valittiin Finland Festivalsin vuoden nuoreksi taiteilijaksi.
Kirill Kozlovsky on esiintynyt useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt mm. Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kirill Kozlovsky esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Jekaterina Gubanovan, Monica Groopin, Arttu Katajan sekä Jenni Lättilän kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.

Sami Junnonen
Sami Junnonen (s. 1977, Tampere) on ikäpolvensa ainoa kansainvälisen solistiuran luonut suomalainen huilutaiteilija. Hänen laaja ohjelmistonsa kattaa taidemusiikin tyylilajit vanhasta musiikista aina uusimpiin teoksiin, ja hän tekee aktiivista yhteistyötä monien merkittävien nykysäveltäjien kanssa.
Junnosen ensikonsertti Helsingin Musiikkitalossa vuonna 2012 sekä debyytti Houston Symphonyn solistina Yhdysvalloissa helmikuussa 2018 olivat arvostelumenestyksiä. Hänen konserttikiertueensa Venäjällä joulukuussa 2017 lukeutui viralliseksi osaksi maailmanlaajuisen Suomi100 -kulttuuritapahtuman ohjelmaa. Junnosen kokonaislevytys Mozartin huilukvartetoista voitti Yleisradion Vuoden levy 2018 -yleisöäänestyksen.
Junnonen levyttää yhtiöille Resonus Classics, Alba Records sekä SibaRecords. Lisäksi hänen esityksiänsä ovat taltioineet mm. Yle, Radio Television Hong Kong, Radio New Zealand, sekä levy- yhtiöt Sony BMG, BR-Klassik, Naxos ja Ondine. Junnonen on palkittu moninkertaisesti kansainvälisissä musiikkikilpailuissa ja työskennellyt niiden tuomaristoissa. Useat kulttuurisäätiöt ovat tukeneet Junnosen taiteellista toimintaa.
Solistisen uransa ohella Junnonen on työskennellyt huilun äänenjohtajana muun muassa Islannin sinfoniaorkesterissa, Hong Kong Sinfoniettassa, Kairon sinfoniaorkesterissa Egyptissä, Royal Northern Sinfoniassa Iso-Britanniassa sekä Aucklandin filharmonisessa orkesterissa Uudessa-Seelannissa, jossa hän toimi myös huilunsoiton ja kamarimusiikin opettajana Aucklandin yliopistossa. Lisäksi hän on työskennellyt puupuhaltimien orkesterisoiton opettajana New Yorkissa, Fordhamin yliopistossa Yhdysvalloissa. Junnonen toimii taiteellisena johtajana Pirkanmaalle vuonna 2020 perustamassaan Taidekaupungin Huiluakatemiassa ja pitää mestarikursseja ympäri maailmaa.
Akateemisen koulutuksen urallensa Junnonen on saanut Sibelius-Akatemiassa, Ranskan kansallisessa musiikkikonservatoriossa Lyonissa, Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa Kööpenhaminassa sekä lukuisilla mestarikursseilla. Hän valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin Sibelius- Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2008 saaden tunnustuspalkinnon.
Junnonen esiintyy instrumentteinaan Muramatsu Flute MFG. Co., Ltd:n valmistamat 24- ja 14- karaattiset kultahuilut.

Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis
Suomen monipuolisin lastenmusiikkiorkesteri loihtii valloittavan tunnelman konserteissaan niin lapsille kuin aikuisille. Loiskis-orkesterissa soi jopa useita eri instrumenttia monilla eri musiikkityyleillä. Siitä keittyy herkullinen Loiskis-soppa ja -soundi, musiikillinen ilottelu. Yleisö pääsee aina osallistumaan – laulamaan, leikkimään ja hupsuttelemaan. Loiskis innostaa ja yllättää varmasti – joskus jopa itsensä!
Loiskiksen musiikkimatka maailman ympäri on kenties huokein ja helpoin tapa matkustaa! Maat, kielet ja soittimet vaihtuvat tiuhaan, ja matkan aikana tutuksi tuleekin liki 20 erilaista soitinta eri musiikkikulttuureista. Erikoisuuksia ovat muun muassa avainviulu, buzuki, säkkipilli, cajon-rumpu, banjo, tinapilli ja mandoliini. Konsertissa selviää, miten vaikkapa Ihahaa hirnahtelisi Kreikassa tai Kapteeni Koukku hurjistelisi Irlannissa.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia
Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia-esitys on ylityslaulu suomalaiselle runoudelle. Se on sanan, sävelen ja liikkeen yhdistävä näyttämöteos, joka tarkastelee ikiaikaisia elämän teemoja: elämää, kuolemaa ja rakkautta.
Kukapa osaisi paremmin sanoittaa elämän iloja ja suruja, onnistumisia ja pettymyksiä kuin runoilija? Meillä suomalaisilla on vahva kirjallinen perintö, joka ansaitsee tulla esitetyksi. Ja onhan niitä esitettykin; monella tapaa ja monen taitelijan toimesta. Me rikastutamme tätä perinnettä tuomalla klassisen suomalaisen runouden musiikin ja liikkeen avulla tähän päivään. Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia-esitys on matka menneisyyteen. Se muistuttaa meitä siitä keitä me olemme ja mistä me tulemme. Ja mikä on matkamme määrä? Se on esitys, joka herättää muistoja ja luo samalla uusia muistoja. Se on yhdessä kokemisen juhla.
Työryhmä
Tv:stä ja elokuvista tuttu näyttelijä Matti Ristinen (Syke, Pirunpelto, Tuntematon sotilas, Olen suomalainen) on kerännyt ympärilleen joukon huippuosaajia. Näyttelijä Matti Ristinen lausuu ja esiintyy teoksessa. Teos on Matti Ristisen 50-vuotis juhlaesitys.
Esityksen sävelmaailma ja musiikillinen kokonaisuus rakentuvat säveltäjä, harmonikkavirtuoosi Johanna Juholan sävelkieleen, joka pohjautuu sekä kansanmusiikkiin ja pelimanniperintöön että kamari-, pop- ja elokuvamusiikkiin. Johanna Juhola säveltää esityksen musiikin ja soittaa teoksessa. Hän on julkaissut viisi albumia omalla nimellään ja hän toimii muusikkona ja säveltäjänä lukuisissa yhtyeissä.
Sari Haapamäki Sari on tehnyt pitkän uran Helsingin kaupunginteatterin näyttelijänä. Sari on koulutukseltaan sekä tanssitaiteen että teatteritaiteen maisteri. Esiintymisen lisäksi hän vastaa esityksen koreografiasta.
Teatteriohjaaja Milko Lehto on oman sukupolvensa tuotteliaimpia ohjaajia yli 60:llä ammattiteatteri ohjauksellaan. Lisäksi Lehto on tehnyt useita näytelmäsovituksia. Milko Lehto ohjaa teoksen.
Esityksen sen visuaalisesta suunnittelusta vastaa vaatesuunnittelija, elokuvaohjaaja, yrittäjä Paola Suhonen. Paola Suhonen on tullut tunnetuksi erityisesti Ivana Helsinki- vaatemerkistään. Suhoselle myönnettiin Pro Finlandia- mitali vuonna 2014.
Runojen lisäksi kuultavat tekstit kirjoittaa kirjailija Antti Heikkinen. Häneltä on julkaistu viisi romaania ja kahdeksan elämänkertaa. Heikkinen on kirjoittanut tai dramatisoinut yli kaksikymmentä näytelmää. Lisäksi hän on ohjannut ja näytellyt kymmenissä näytelmissä.
Pietu Pietiäinen on teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta taiteen maisteriksi valmistunut valo- ja äänisuunnittelija. Hänen ammattitaitoaan on hyödynnetty niin kiertue-esityksissä kuin isoissa laitosteattereissa, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Pietiäinen vastaa myös esityksessä käytettävistä projisoinneista.
Tekijäjoukko on omilla aloillaan tunnustettuja, meritoituneita taiteilijoita. Me uskomme, että tällaiselle helposti lähestyvälle, taiteellisesti korkeatasoiselle ja lähelle tuodulle esitykselle löytyy yleisö. Me uskomme, että ihmiset kaipaavat taidetta ja yhdessä kokemisen tunnetta. Tämä esitys voi toimia sukupolvet yhdistävänä elämyksenä.
…”niin eli ikänsä kaiken, ei iloiten eikä surren, pannen päivät päälletyksin niin tulevat kuin menevät, niin paremmat kuin pahemmat; päällimmäiseksi paremmat.” Eino Leino, Tumma
Koululaisesitys
Esityksestä tarjotaan lukioille ja yläasteikäisille myös koululaisesitystä. Esitys on noin tunnin mittainen kokonaisuus, joka koostuu kiertueelle osallistuvien taitelijoiden omaelämänkerrallisista tarinoista; kuinka minusta tuli näyttelijä/ tanssija / muusikko/ valo- ja äänisuunnittelija ja mistä taiteilijan arki muodostuu. Lisäksi koululaisesityksessä esitetään katkelmia ”Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia” – kiertue-esityksestä.
Suomen Kultturirahasto on myöntänyt apurahan Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia- kiertue-esityksen valmistamiseen.